blogger counter

Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007


Το "άστρο" του Τζιοβάνι Ντος Σάντος μόλις άρχισε να "ανατέλλει" στο "Καμπ Νου". Ο Μεξικανός άσος, στα 17 του χρόνια, προοθήθηκε φέτος στην μεγάλη ομάδα της Μπαρτσελόνα και αμέσως φρόντισε να αποδείξει σε όλους το γιατί. Ο συμπαίκτης του Νέρι Καστίγιο στην εθνική ομάδα του Μεξικό δηλώνει χαρακτηριστικά. "Πριν μερικούς μήνες γνώριζα τα της Μπαρτσελόνα μέσω του PlayStation. Τότε έβαζα τον εαυτό μου στη βασική ενδεκάδα μαζί με τους Ροναλντίνιο, Μέσι. Τώρα έχω την τύχη να βρίσκομαι μαζί τους στην πραγματικότητα".

Ο Τζιοβάνι είναι γιος του πρώην βραζιλιάνου ποδοσφαιριστή, Τζεράρντο Ντος Σάντος, γνωστότερου στο ευρύ κοινό ως Ζιζίνιο. Γεννήθηκε στις 11 Μαϊου του 1989 στην πόλη Μόντερεϊ του Μεξικό. Ο μεγάλος αδερφός του Έντε αγωνίζεται στην Σόκιο Αγκουίλα, που αποτελεί την δεύτερη ομάδα της Αμέρικα, της πιο γνωστής ομάδας στο Μεξικό. Ο μικρός της οικογένειας, Τζόναθαν έχει ήδη τοποθετηθεί στην ακαδημία νέων της Μπαρτσελόνα.

Ο πατέρας του Ζιζίνιο, εκμεταλλευόμενος το όνομα του στο Μεξικό, αποφάσισε να ανοίξει το δικό του ποδοσφαιρικό σχολείο, το οποίο και ονόμασε Σάο Πάολο. Εκεί ο Τζιοβάνι έκανε τα πρώτα του βήματα στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Το ταλέντο του φάνηκε αμέσως και ο πατέρας του τον προώθησε στην ομάδα νέων της Μοντερέι. Πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις και ο σκάουτερ της Μπαρτσελόνα που παρακολουθούσε τον σύλλογο έστειλε αμέσως τον φάκελο του στο "Καμπ Νου"

Έτσι ο Τζιοβάνι Ντος Σάντος το 2001 στην ηλικία των 13 χρόνων πραγματοποίησε το υπερατλαντικό ταξίδι με προορισμό την Ισπανία και τη Βαρκελώνη. Το 2005 "έλαμψε" και πάλι αυτή τη φορά με την φανέλα του Μεξικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών. Το 2006 συμμετείχε στην προετοιμασία της πρώτης ομάδας των "μπλαουγκράνα". Το ντεμπούτο του το πραγματοποίησε απέναντι στην δανέζικη Ααρχους, κόντρα στην οποία σημείωσε και γκολ.

Το 2007 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών, στο οποίο το Μεξικό αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα νικήτρια, Αργεντινή. Το φετινό καλοκαίρι συμμετείχε και πάλι στην προετοιμασία της μεγάλης ομάδας της Μπαρτσελόνα. Ο Φρανκ Ράικαρντ αυτή τη φορά έδωσε το οκ για την παραμονή του. Τον Αύγουστο πήρε την ισπανική υπηκοότητα και πλέον ανήκε στους "μεγάλους" της "Μπάρτσα".

Τον Σεπτέμβριο του 2007 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση και με την εθνική ανδρών του Μεξικό. Το ντεμπούτο του στην Primera Division έγινε κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Η φανέλα με τον αριθμό "17" άρχισε να κάνει θραύση.

Επιμέλεια: Νίκος Κουβαράς
15/10/2007