blogger counter

Δευτέρα, Οκτωβρίου 15, 2007

Τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης μας έχουν δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής. Οι διαχωρισμοί μεταξύ ομάδων που διεκδικούν τίτλους, που διεκδικούν ευρωπαϊκό πλασάρισμα, που θέλουν να αποφύγουν τον υποβιβασμό έχουν γίνει σε ένα βαθμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ποδοσφαιριστές που θα πρωταγωνιστήσουν στην προσπάθεια αυτών των συλλόγων να πετύχουν τους στόχους τους.

Στα πέντε βασικά πρωταθλήματα της «γηραιάς Ηπείρου» (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν αφήσει θετικότατες εντυπώσεις, στις πρώτες τους εμφανίσεις σε κατάσταση κορυφαίου ανταγωνισμού. Ποδοσφαιριστές μικρής ηλικίας, άφθαρτοι που ακόμα η... τιμή τους είναι σε λογικά πλαίσια για τα πρωταθλήματα που αγωνίζονται, αλλά φυσικά άπιαστη για τα ελληνικά δεδομένα.

Επιλέξαμε από τις πέντε χώρες μία 16μελή αποστολή, η οποία ίσως εξελιχθεί στην ομάδα του μέλλοντος. Παρατάξαμε την πρώτη ενδεκάδα σε σχήμα 3-5-2 και μαζί με τους πέντε αναπληρωματικούς, θα περιμένουμε μερικά χρόνια για να δούμε εάν... επιβεβαιωθούμε στις θετικές προβλέψεις μας γι’ αυτούς τους ταλαντούχους νέους...

Τερματοφύλακας
Κάσπερ Σμάιχελ (21, Δανός, Μάντσεστερ Σίτι)

Οταν έχεις πατέρα τον Πέτερ Σμάιχελ και σου αρέσει το ποδόσφαιρο, το μέλλον σου είναι προδιαγεγραμμένο. Ο Κάσπερ Σμάιχελ ήταν τυχερός και περνώντας το μεγαλύτερο μέρος της ζώης του στην Αγγλία και παρακολουθώντας τον πατέρα του να κατακτά τα πάντα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βρέθηκε γρήγορα στα χνάρια του. Τερματοφύλακας και ο ίδιος, θυμίζει φυσιογνωμικά και αγωνιστικά τον πατέρα του, αγωνίζεται στο Μάντσεστερ (στην Σίτι, όμως, την «αιώνια» αντίπαλο των «κόκκινων διαβόλων») και ήδη στην Αγγλία έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να τον καλέσουν στην εθνική (ο ίδιος δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μόνο για τη Δανία). Βασικός αρωγός στην καλή αρχή των «πολιτών» στο φετινό πρωτάθλημα, με άψογη συνεννόηση με τους αμυντικούς του που τους καθοδηγεί σαν να έχει εμπειρία ετών, έστω κι αν αγωνίζεται για πρώτη φορά στην Premiership.

Δεξί μπακ
Βεντράν Τσορλούκα (21, Κροάτης, Μάντσεστερ Σίτι)

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι στο... σαφάρι που έκανε ο Σβεν Γκόραν Ερικσον και ήταν το λιγότερο γνωστό (έως και... πρωτάκουστο) όνομα από την πλειάδα παικτών που μετακόμισαν στην αγγλική πόλη. Ο Βεντράν Τσορλούκα, γεννημένος στη Βοσνία από Κροάτες γονείς, έκανε σπουδαίες εμφανίσεις με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Σουηδός τεχνικός, πολύπειρος σε θέματα σκάουτινγκ, δεν έχασε την ευκαιρία να τον «αρπάξει». Ο 21χρονος αμυντικός βρήκε αμέσως θέση στα δεξιά της άμυνας της Σίτι, μιας από τις πλέον αξιόπιστες αμυντικές γραμμές της Premiership, έδειξε το ταλέντο του κυρίως στα μετόπισθεν, ωστόσο όταν χρειάζεται να προωθηθεί μπροστά δεν έχει πρόβλημα.

Στόπερ
Φεντερίκο Φάτσιο (20, Αργεντινός, Σεβίλλη)

Σε ηλικία 20 ετών έχει καταφέρει να βρει θέση βασικού στην Σεβίλλη, την ομάδα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία από τις κορυφαίες του πλανήτη. Πανύψηλος (1.95) κεντρικός αμυντικός, τον οποίο εντόπισαν τα «λαγωνικά» των Ανδαλουσιάνων στην Φεροκαρίλ, τον απέκτησαν τον Ιανουάριο του 2007 και τον «έψησαν» για ένα εξάμηνο στην Σεβίλλη Ατλέτικα, τη δεύτερη ομάδα. Ο Φάτσιο εξελίχθηκε σε βασικό συντελεστή του προβιβασμού στην Segunda Division και αφού έδωσε τα διαπιστευτήριά του, έγινε ενδεκαδάτο μέλος της πρώτης ομάδας. Το καλοκαίρι του 2007, μάλιστα, κατέκτησε με την εθνική Αργεντινής κάτω των 20 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αριστερό μπακ
Γκάρεθ Μπέιλ (18, Ουαλός, Τότεναμ)

Στα 16 του χρόνια έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που κάνει ντεμπούτο με την Σαουθάμπτον (μετά τον Θίο Γουόλκοτ). Το «μαγικό» αριστερό του πόδι τον έφερε γρήγορα στην πρώτη ομάδα των «Αγίων» και στην πρώτη ομάδα της εθνικής Ουαλίας. Με τη Σαουθάμπτον έκανε μία εξαιρετική δεύτερη χρονιά και οι «Σειρήνες» της Premiership δεν τον άφησαν ανεπηρέαστο. Μετακόμισε στο Λονδίνο για λογαριασμό της Τότεναμ και στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια που αγωνίστηκε, σημείωσε τρία γκολ. Μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση τόσο ως αριστερό μπακ, όσο και ως αριστερό χαφ, αφού έχει επιθετικές αρετές και όσο ήταν στη Σαουθάμπτον αποτελούσε έναν εκ των βασικών οργανωτών του παιχνιδιού της ομάδας.

Αμυντικός μέσος
Κάρλος Σάντσεζ Μορένο (21, Κολομβιανός, Βαλενσιέν)

Μετά από κάποια χρόνια στην Ντανούμπιο και στη Ρίβερ Πλέιτ του Μοντεβιδέο ο Κάρλος Σάντσεζ Μορένο αποφάσισε το καλοκαίρι του 2007 να ξενιτευτεί και να δοκιμάσει την τύχη του πέρα από τον Ατλαντικό. Η Βαλενσιέν είχε κάνει μία εξαιρετική πορεία για τα δεδομένα της και είχε καταφέρει να σωθεί από νωρίς στην κατηγορία και ο νεαρός Κολομβιανός ήταν ό,τι αναζητούσε ο Αντουάν Κομπουαρέ για το κέντρο. Καλά σωματικά προσόντα και μεγάλη αντοχή είναι δύο στοιχεία του Σάντσεζ που τον έχουν κάνει αναπόσπαστο μέλος της ομάδας του γαλλικού Βορρά, που στο πρώτο τέταρτο του πρωταθλήματος στη Γαλλία διεκδικεί ακόμα και έξοδο στην Ευρώπη.

Δεξιός μέσος
Σίσι (21, Ισπανός, Βαγιαδολίδ)

Εκανε το... αγροτικό του στην δεύτερη ομάδα της Βαλένθια και στην Χέρκουλες και το 2006 βρέθηκε δανεικός στην Ρεάλ Βαγιαδολίδ. Με την ομάδα του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ πήρε ευκαιρίες (εξάλλου ο Ισπανός φημίζεται για τις ευκαιρίες στους νεαρούς) και τερμάτισε στην πρώτη θέση της Segunda Division. Η άνοδος στα «μεγάλα σαλόνια» δεν επηρέασε τη θέση του και από τα πρώτα ματς έδειξε την αξία του. Στη δεύτερη αγωνιστική, μάλιστα, σημείωσε το καλύτερο γκολ της εβδομάδας με εκπληκτικό στοπάρισμα και αριστερό σουτ απέναντι στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Εξαιρετικά γρήγορος, έχει τη δυνατότητα εκτός από το να βγάζει κάθετες μπαλιές, να συγκλίνει προς το κέντρο και να πατάει στην αντίπαλη περιοχή, απειλώντας την αντίπαλη άμυνα.

Κεντρικός μέσος
Μαρκέλ Σουσαέτα (19, Ισπανός, Αθλέτικ Μπιλμπάο)

Σε μία εποχή που η Αθλέτικ Μπιλμπάο αναγκάζεται να βάλει χορηγία στη φανέλα της για να φτιάξει μία καλή ομάδα και να αποφύγει τον υποβιβασμό, ένας 19χρονος αποδεικνύει ότι η Χώρα των Βάσκων εξακολουθεί να παράγει ταλέντα και μπορεί να διατηρεί στην Primera Division μία ομάδα που ποτέ δεν έχει χρησιμοποιήσει ποδοσφαιριστή που δεν έχει βασκικό αίμα στις φλέβες του. Ο Χοακίν Καπαρός πήρε στην προετοιμασία του καλοκαιριού τον νεαρό Μαρκέλ Σουσαέτα, ο μικρός ανταποκρίθηκε και πήρε το βάπτισμα του πυρός στη δεύτερη αγωνιστική της Primera Division με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νόου» και σκόραρε (η Αθλέτικ έχασε με 3-1). Την επόμενη αγωνιστική έκανε το ντεμπούτο του στο «Σαμ Μαμές» με αντίπαλο την Σαραγόσα και βρήκε και πάλι το δρόμο προς τα δίχτυα (1-1). Εξαιρετικός στις «στημένες» φάσεις, με αποτέλεσμα να είναι ο πρώτος εκτελεστής μπροστά από Ασιερ ντελ Ορνο, Νταβίντ Λόπεθ και Τίκο, μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια τόσο στο κέντρο, όσο και στο δεξί άκρο.

Αριστερός μέσος
Ντιέγκο Καπέλ (19, Ισπανός, Σεβίλλη)

Τον γνωρίσαμε την περσινή σεζόν, όταν αγωνίστηκε σε ορισμένα παιχνίδια της εξαιρετικής αυτής Σεβίλλης, ως αλλαγή. Τα λίγα λεπτά συμμετοχής δεν τον κολάκευσαν ιδιαιτέρως, αφού η καλοκουρδισμένη μηχανή του Χουάντε Ράμος είχε άλλα βασικά εξαρτήματα. Φέτος, όμως, κατάφερε να κερδίσει επάξια χρόνο συμμετοχής στο βασικό σχήμα των Ανδαλουσιάνων και στην ΑΕΚ θα θυμούνται για πολύ καιρό τον ξανθομάλλη αριστερό μέσο, ο οποίος υπήρξε βασικός συντελεστής της άνετης πρόκρισης της κυπελλούχου ΟΥΕΦΑ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ταχύτητα, εκρηκτικότητα και άρτια τεχνική κατάρτιση έχουν οδηγήσει τους δημοσιογράφους να τον χρίσουν νέο... Χοσέ Αντόνιο Ρέγες και μάλιστα φημολογείται ότι η Αρσεναλ τον έχει στο «στόχαστρό» της.

Επιτελικός μέσος
Ιβάν Ράκιτιτς (19, Κροάτης, Σάλκε)

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι από την Σάλκε με τον τίτλο του Κορυφαίου Νεαρού του ελβετικού πρωταθλήματος, με τον Μίρκο Σλόμκα να φιλοδοξεί πως στο πρόσωπο του 19χρονου Κροάτη, γεννημένου στην Ελβετία, βρήκε τον διάδοχο του Βραζιλιάνου Λίνκολν. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές για έναν ποδοσφαιριστή που δεν είχε δοκιμαστεί σε μεγάλο επίπεδο, ωστόσο ο Ράκιτιτς δεν τον διέψευσε. Από τις πρώτες του εμφανίσεις έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε κορυφαίο σύλλογο της Bundesliga και μάλιστα χάρισε τον βαθμό της ισοπαλίες στην ομάδα του Ρουρ με γκολ σε εκτός έδρας αναμετρήσεις με την πρωταθλήτρια Στουτγκάρδη και την... επόμενη πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου. Αγωνίζεται πίσω από τους επιθετικούς ώστε να οργανώνει το παιχνίδι και είναι βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα. Τον Σεπτέμβριο έκανε και το ντεμπούτο του με την Κροατία απέναντι στην Εσθονία (αν και διεθνής με τις μικρές ομάδες της Ελβετίας) και έβαλε το πρώτο του διεθνές γκολ λίγες μέρες αργότερα κόντρα στην Ανδόρα.

Επιθετικός
Τζιοβάνι ντος Σάντος (18, επιθετικός, Μπαρτσελόνα)

Τον γνωρίσαμε από τις εκπληκτικές του εμφανίσεις με την εθνική ομάδα του Μεξικού στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα κάτω των 17 και κάτω των 20. Ο Τζιοβάνι ντος Σάντος ακολουθώντας την πορεία του Λιονέλ Μέσι, αναδείχθηκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα και το φετινό καλοκαίρι πήρε μέρος στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας. Εξασφαλίζοντας διπλή υπηκοότητα, απέκτησε τη δυνατότητα συμμετοχής στο ισπανικό πρωτάθλημα και ο Φρανκ Ράικαρντ τον χρησιμοποιεί σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια ως αλλαγή και παίρνει λεπτά συμμετοχής και εμπειρίας. Ο τραυματισμός του Σαμουέλ Ετό του άνοιξε το δρόμο και στις συμμετοχές του αποδεικνύει γιατί ο Ούγκο Σάντσεζ ξετρελάθηκε με τον μικρό και τον θέλει βασικό στην ομάδα ακόμα κι αν έκλεισε μόλις τον Μάιο τα 18 του χρόνια. Διακρίνεται για τις ντρίμπλες του που (σύμφωνα με τα όσα έχει δείξει με τη φανέλα του Μεξικού) συγκρίνονται άνετα με τον Ροναλντίνιο και όποτε έχει την ευκαιρία βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα.

Επιθετικός
Μπόγιαν Κρκιτς (17, Ισπανός, Μπαρτσελόνα)

Το έτερον ήμισυ του ντος Σάντος στην πορεία από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα στην πρώτη ομάδα πλάι σε αστέρες όπως ο Ροναλντίνιο, ο Ντέκο και το παράδειγμα προς μίμηση, Λιονέλ Μέσι. Ο Μπόγιαν Κρκιτς, από Σέρβο πατέρα (πρώην ποδοσφαιριστή του Ερυθρού Αστέρα) και Ισπανή μητέρα κατάφερε σε επτά χρόνια στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα να καταρρίψει όλα τα ρεκόρ σκοραρίσματος σημειώνοντας 960 γκολ και το καλοκαίρι προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα. Με τον Τζιοβάνι ντος Σάντος δικαιωματικά να προηγείται δεν είχε μεγάλες ελπίδες, ωστόσο ο τραυματισμός του Σαμουέλ Ετό και οι πολύ καλές εμφανίσεις του στις προπονήσεις ανάγκασαν τον Φρανκ Ράικαρντ να του δώσει ευκαιρίες ως αλλαγή. Στο παιχνίδι απέναντι στη Λιόν, μάλιστα, πέρασε στο τέλος στη θέση του Μέσι κι έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στη διοργάνωση (17 ετών και 22 ημερών).

Τερματοφύλακας
Στιβ Μανταντά (22, Γάλλος, Μαρσέιγ)

Ο τραυματισμός του Σεντρίκ Καρασό και του Σεμπαστιάν Αμέλ έδωσαν την ευκαιρία στον Στιβ Μανταντά να βρει θέση στην βασική ομάδα της Μαρσέιγ, έστω κι αν άρχισε τη χρονιά ως τρίτος τερματοφύλακας. Γεννημένος στην Κινσάσα του Κονγκό, αλλά με γαλλική υπηκοότητα, ανήκει στη Χάβρη, ωστόσο αγωνίζεται ως δανεικός στους Μασσαλούς. Οι εμφανίσεις του στη Ligue 2 με την Χάβρη του έδωσαν θέση στην εθνική Γαλλίας κάτω των 21 και η τύχη στην Μαρσέιγ, με την οποία είχε εξαιρετικές εμφανίσεις τόσο στο γαλλικό πρωτάθλημα, όσο και στο Τσάμπιονς Λιγκ, έστω κι αν η γενικότερη εικόνα της ομάδας δεν αφήνει περιθώρια για διακριθέντες.

Δεξί μπακ
Λορέντσο ντε Σιλβέστρι (19, Ιταλός, Λάτσιο)

Γεννήθηκε στη Ρώμη, μεγάλωσε στις ακαδημίες της Λάτσιο και από τον περασμένο Απρίλιο έχει γίνει το αγαπημένο παιδί του Ντέλιο Ρόσι με τις αδιάκοπες κούρσες του από την δεξιά πλευρά της άμυνας. Ο Λορέντσο ντε Σιλβέστρι έχει περάσει από όλες τις «μικρές» εθνικές της Ιταλίας και το 2005 βρέθηκε σε αγώνα του Ιντερτότο για τη Λάτσιο. Δύο χρόνια στην primavera των «λατσιάλι» ανέπτυξε εκπληκτικά τα φυσικά του προσόντα και τώρα συνδυάζει άψογα την δύναμη, την ταχύτητα και την τεχνική. Συχνά βρίσκεται στην επίθεση και βοηθάει την ανάπτυξη του παιχνιδιού της ομάδας. Αν και η Λάτσιο πήρε τον κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερό του Λιονέλ Σκαλόνι για τη θέση του δεξιού μπακ, αλλά ο νεαρός έχει καθιερωθεί και δεν βγαίνει από την ενδεκάδα.

Αριστερός μέσος
Κέβιν Λεζούν (22, Γάλλος, Οσέρ)

Γαλουχήθηκε στην Τουλούζ, ωστόσο οι τελευταίες πινελιές κατά την ποδοσφαιρική του διάπλαση μπήκαν από τις ακαδημίες της Οσέρ, ήτοι του Γκι Ρου. Ο Κέβιν Λεζούν, βέβαια, δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα από την ατυχία στα πρώτα βήματα της καριέρας του, αφού υπέστη ρήξη χιαστών στο δεξί γόνατο τον Αύγουστο του 2005 και δεν κατάφερε να κάνει το ντεμπούτο του στη Ligue 1. Τη φετινή σεζόν έκανε μία δυναμική επάνοδο και κατ’ αρχάς βρήκε θέση βασικού στην ομάδα του. Εν συνεχεία ήρθαν και τα γκολ, τα οποία οφείλονται κυρίως στην πολύ καλή τεχνική κατάρτιση που διαθέτει και του επιτρέπει να τα βγάζει πέρα στο αρκετά αθλητικό γαλλικό πρωτάθλημα. Ο γαλλικός Τύπος τον θεωρεί μία από τις αποκαλύψεις της φετινής σεζόν, έστω κι αν έχουμε διανύσει μόλις δέκα αγωνιστικές.

Επιτελικός μέσος
Μάρεκ Χάμσικ (20, Σλοβάκος, Νάπολι)

Εξαιρετική πάστα ποδοσφαιριστή-πολυεργαλείο, αφού μέσα σε τρία χρόνια στην Ιταλία έχει περάσει σχεδόν από όλες τις θέσεις του κέντρου και της άμυνας (μόνο ως στόπερ δεν έχει αγωνιστεί). Ο 20χρονος Σλοβάκος έχει καταφέρει να κάνει αίσθηση στην γειτονική χώρα με τις εμφανίσεις του στη Serie A για λογαριασμό της Νάπολι, η οποία για να τον αποκτήσει από την Μπρέσια το καλοκαίρι, δαπάνησε 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Το 2004 οι Λομβαρδοί τον είχαν αποκτήσει μόλις για μισό εκατομμύριο ευρώ από την Σλόβαν Μπρατισλάβας σε ηλικία 17 ετών και ο Χάμσικ είχε κάνει το ντεμπούτο του στη Serie A, αλλά χρειάστηκε δύο χρόνια να «ψηθεί» στην χαμηλότερη κατηγορία όπου βρέθηκε η Μπρέσια, μέχρι να ανεβάσει τις μετοχές του. Στους «παρτενοπέι» φέτος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο αριστερά και δεξιά του άξονα, με αμυντικούς και επιθετικούς προσανατολισμούς. «Βλέπει» γήπεδο, έχει μακρινή μπαλιά και άμα χρειαστεί σκοράρει για την ομάδα του. Διεθνής από τα 19 του χρόνια.

Επιθετικός
Εζέκιελ Λαβέτσι (22, Αργεντινός, Νάπολι)

Πέρασε από Μπόκα Τζούνιορς και Εστουντιάντες και το 2004 βρέθηκε στην Ιταλία, υπογράφοντας στη Τζένοα. Οι «γκριφόνι» τον έστειλαν... πίσω στην Αργεντινή για λογαριασμό της Σαν Λορέντσο, όπου έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και το καλοκαίρι του 2005 ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην Ευρώπη, ωστόσο η ομάδα του υποβιβάστηκε στην Serie C λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο «στημένων» αγώνων. Στη Σαν Λορέντσο έμεινε ακόμα ένα χρόνο, έγινε αγαπητός στους φιλάθλους της ομάδας και το καλοκαίρι του 2007 αποκτήθηκε από την Νάπολι. Οι (ιερόσυλες) συγκρίσεις με τον Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν αναπόφευκτες και αυξήθηκαν όταν σημείωσε χατ-τρικ στο κύπελλο κόντρα στην Πίζα (πρώτος παίκτης των «παρτενοπέι» μετά από 14 χρόνια) ή όταν σκόραρε και έβγαλε ασίστ στην εκτός έδρας νίκη με την Ουντινέζε (5-0), που ήταν η μεγαλύτερη σε διαφορά από την εποχή που αγωνιζόταν ο Μαραντόνα στην ομάδα... Δεξιοπόδαρος, με καλή αίσθηση του χώρου, οργανωτικές ικανότητες και φυσικά έφεση στις ντρίμπλες.